Ξεχωριστές Προτάσεις για την Πασχαλινή Διακόσμηση του Σπιτιού σας

Τον Απρίλιο θα γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης,  τη μεγαλύτερη γιορτή της Άνοιξης, το Πάσχα! Και γυσικά γιορτή χωρίς στολίδια και διακόσμηση δε νοείται. Ο στολισμός του Πάσχα μπορεί να μη στηρίζεται στη φαντασμαγορική υπερβολή των Χριστουγέννων, έχει όμως μια ξεχωριστή σημειολογία και αγγίζει με τη λιτότητά του και την ιδιαιτερότητά του τις καρδιές και το θρησκευτικό συναίσθημα όλων μας.

Πασχαλινά Αυγά

pasxalina kokkina auga

Χωρίς αμφιβολία την τιμητική τους στη διακόσμηση του Πάσχα έχουν τα αυγά. Κυρίως τα κόκκινα, αν και τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται μια ποικιλία χρωμάτων. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι αυτά με τους ποικίλους χρωματισμούς τους εκφράζουν το ίδιο γλαφυρά τόσο το πένθος για το μαρτύριο του Θεανθρώπου, όσο και τη χαρά για την Ανάστασή του. Σ’ αυτό μάς καθοδηγεί και η Παράδοση, αυτά που πατροπαράδοτα συνηθίζονταν στην ελληνική κοινωνία. Αναμφισβήτητα υποδηλώνεται και η χαρά για την Αναγέννηση της φύσης, αφού το Πάσχα γιορτάζεται πάντα την Άνοιξη και συνήθως λίγο μετά ακολουθεί και η Πρωτομαγιά.

Έτσι εντυπωσιακά καλάθια, μικρά ή μεγάλα, στολίζουν τα τραπέζια μας φτιαγμένα από διάφορα υλικά είτε από την ταπεινή ψάθα είτε από την ακριβή πορσελάνη. Το υλικό, όπως είναι φυσικό, συνδυάζεται και με το τραπέζι πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν, αλλά και με τον χώρο μέσα στον οποίο αυτό βρίσκεται. Γι’ αυτό στο μεγάλο τραπέζι ή στον μακρόστενο μπουφέ του σαλονιού μεγάλα κόκκινα αυγά κατασκευασμένα από σατέν γυαλιστερό ύφασμα «προστατευμένα» από  κίτρινο άχυρο μέσα σε μια μοντέρνα αυγοθήκη θα ολοκληρώσουν την επισημότητα του χώρου. Αντίθετα στο ξύλινο ρουστίκ τραπέζι της κουζίνας, που μαζεύεται η οικογένεια καθημερινά, αυγά, που ετοίμασε και διακόσμησε με φροντίδα και αγάπη η νοικοκυρά του σπιτιού τη Μεγάλη Πέμπτη με τη βοήθεια ίσως και των υπολοίπων, θα ενισχύσουν στον χώρο τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που ήδη έχει.

Όλο αυτό βέβαια θα ολοκληρωθεί και με το αντίστοιχο πασχαλινό τραπεζομάντηλο, κατά κύριο λόγο κόκκινο, που συνδυασμένο σωστά με το στυλ του τραπεζιού και των υπόλοιπων επίπλων θα δέσει όμορφα με το όλο πασχαλινό ντεκόρ. Επίσης στεφάνια από πολύχρωμα αυγά, κατασκευασμένα φυσικά από ελαφρύ υλικό και στολισμένα με γιασεμί, μπορούν να κρεμαστούν στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, μέσα και έξω, για να στέλνουν το μήνυμά τους σε όλους, αφιερωμένα και αυτά στη διπλή γιορτή. Τέλος κοτούλες, παπάκια, λαγουδάκια και κουνελάκια έχουν και αυτά την τιμητική τους, σε διάφορα έπιπλα και σημεία του σπιτιού, είτε ως αυγοθήκες είτε αυτόνομα ως διακοσμητικά  κατασκευασμένα και αυτά από περισσότερο ή λιγότερο πολύτιμα υλικά.

Λαμπάδες & Φαναράκια

photo

Όμως το Πάσχα είναι, όπως ξέρουμε, απόλυτα συνυφασμένο με το Φως, που θα φωτίσει με την Ανάσταση όλη την πλάση και θα μεταδοθεί από πιστό σε πιστό με τις λαμπάδες. Αυτές οι λαμπάδες, μέχρι να χρησιμοποιηθούν, αλλά και μετά, με την ιερότητα που θα τις συνοδεύει, μπορούν να στηριχτούν σε ασημένια κηροπήγια και σε πρωτότυπες βάσεις στο σαλόνι ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού. Η ομορφιά που θα προσδώσουν στον χώρο θα είναι ξεχωριστή, αν σκεφτούμε ότι η ποικιλία στις λαμπάδες είναι μοναδική και ως προς τον τρόπο κατασκευής, τυποποιημένες ή χειροποίητες, και ως προς τα σχέδια. Τέλος κομψά φαναράκια διαφόρων χρωμάτων μπορούν να στολίσουν κάθε γωνιά στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και να δώσουν με τη σειρά τους ιδιαίτερο τόνο στην πασχαλινή ατμόσφαιρα.

Τσουρέκια

Φυσικά επειδή Πάσχα χωρίς τσουρέκια και κουλούρια δεν μπορεί να υπάρξει, συμπεριλαμβάνονται και αυτά με τη σειρά τους στην πασχαλινή διακόσμηση. Είτε ψήθηκαν στον φούρνο του σπιτιού που μοσχομύρισε, είτε όχι, είτε είναι απλά είτε επικαλυμμένα με λαχταριστή σοκολάτα. Και εύλογα θα αναρωτιόταν κάποιος αν το τσουρέκι είναι διακοσμητικό. Όχι βέβαια! Επειδή όμως υπάρχει σε κάθε σπίτι δίπλα σε κάθε αυγοθήκη μέσα σε μια όμορφη πιατέλα, το νόστιμο μοσχομυριστό τσουρέκι θα συμπληρώσει τη διατροφική και διακοσμητική παράδοση των ημερών. Ωστόσο, αν και σίγουρα είναι υπέροχο να είναι όμορφα στολισμένο και διακοσμημένο ένα σπίτι, εκείνο που θα μας κάνει κατά κύριο λόγο να νιώσουμε την αξία αυτών των Άγιων ημερών είναι οι ζεστές καρδιές και η εμπέδωση του θείου μηνύματος αυτής της μεγάλης γιορτής.

Όλοι εμείς από το Έπιπλο Βαρυδήμου σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα!

en_GBEnglish (UK)