Χρήσιμα tips για ένα σπίτι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο

Το σπίτι αποτελεί για τον καθένα μας τον προσωπικό του χώρο, το καταφύγιό του μετά από μια κουραστική και έντονη ημέρα. Η διατήρηση της καθαριότητας σε αυτό αποτελεί μια βασική προϋπόθεση, για να βρούμε την ηρεμία μας είτε μόνοι είτε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας. Εάν το πρόγραμμά σας όμως είναι απαιτητικό και οι ρυθμοί της ζωής σας έντονοι, τότε γνωρίζετε πολύ καλά πως το να διατηρείτε το σπίτι σας μόνιμα καθαρό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Πολλές φορές η οργάνωση και η καθαριότητα του σπιτιού σάς φαίνεται βουνό, ειδικά αν δεν ασχολείστε συχνά.

Ακόμη και στην περίπτωση που αφιερώνετε χρόνο στην καθαριότητα το Σαββατοκύριακο, στο τέλος της εβδομάδας γίνεστε ξανά μάρτυρες μιας ακαταστασίας που σας τρομάζει. Το μυστικό για ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι σε καθημερινή βάση δεν είναι μόνο ο χρόνος που αφιερώνετε, αλλά και ο τρόπος που το κάνετε. Συγκεκριμένα, πρέπει να βάλετε ένα πρόγραμμα αναφορικά στην καθαριότητα του σπιτιού σας και να ορίσετε καθημερινά tasks, που θα σας γίνουν συνήθεια και θα σας ανακουφίζουν από ατελείωτες ώρες καθαριότητας, οι οποίες περιορίζουν τον πολύτιμο ελεύθερό σας χρόνο.

Αν θέλετε λοιπόν να είστε πραγματικά ήρεμοι ή μεταξύ των άλλων να παραμείνετε cool την επόμενη φορά που κάποιος φίλος σας θα κάνει απρόσμενη επίσκεψη στο σπίτι σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και συμβουλές!

  1. Τα ρούχα στη θέση τους

Είναι λογικό πως μετά από μία κουραστική μέρα, το μόνο πράγμα που θα θέλετε να κάνετε, μόλις μπείτε σπίτι, είναι να πετάξετε τα ρούχα και να χαλαρώσετε. Για να γλιτώσετε όμως τις στοίβες ρούχων στο τέλος της εβδομάδας, απλά βάλτε τα ρούχα που θα επιλέξετε στα άπλυτα και εκείνα που θα ξαναφορέσετε στην ντουλάπα. Τόσο απλό!

  • Κρεβάτι στρωμένο

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί ποια είναι η χρήση ενός στρωμένου κρεβατιού, αφού το βράδυ θα ξεστρωθεί ξανά. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ψυχολογικό τρικ, το οποίο, αν ακολουθήσετε, θα σας δίνει την αίσθηση ενός τακτοποιημένου υπνοδωμάτιου. Εκτός αυτού, το στρώσιμο του κρεβατιού θα σας δώσει τη δύναμη να συνεχίσετε παραγωγικά τη μέρα σας και θα σας αποτρέψει από το να ξανακοιμηθείτε.

  • Καθαρή Κουζίνα

Για να μπορείτε να διατηρείτε την κουζίνα σας καθαρή, θα πρέπει να αφιερώνετε καθημερινά λίγο από τον χρόνο σας. Αρχικά τοποθετείστε στα ντουλάπια συσκευές και μικροπράγματα, που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά και πιάνουν χώρο στον πάγκο, κάνοντας την κουζίνα σας να φαίνεται συμμαζεμένη. Επιπλέον, όταν μαγειρεύετε μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο αναμονής και να πλύνετε τα σκεύη που λερώσατε, καταλήγοντας με έτοιμο φαγητό αλλά και καθαρή κουζίνα.

  • Πλυντήριο Πιάτων: ένας φίλος στα δύσκολα

Από την άλλη μπορείτε να γλιτώσετε χρόνο από το πλύσιμο πιάτων τοποθετώντας τα τελευταία στο πλυντήριο πιάτων (εφόσον διαθέτετε), ώστε να σας απαλλάξει από αυτή τη δουλειά. Ιδανική ώρα για να το κάνετε είναι το βράδυ, πριν κοιμηθείτε, ώστε το πρωί να τα βρείτε πλυμένα και να τα τοποθετήσετε στη θέση τους. Μια ακόμη επιλογή είναι να το κάνετε, πριν φύγετε για δουλειά, ώστε να βρείτε καθαρά τα πιάτα και τα διάφορα κουζινικά σας μόλις γυρίσετε.

  • Κάντε αυτό που πρέπει τη στιγμή που πρέπει

Όσο οι δουλειές μαζεύονται, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να διατηρείτε το σπίτι σας καθαρό. Με το να αναβάλλετε λοιπόν συνεχώς κάτι, απλά κάνετε την οριστική του διευθέτησή πιο δύσκολη. Γι’ αυτό, μόλις φάτε αυτό που παραγγείλατε, πετάξτε τα σκουπίδια, μόλις λερώσετε ένα σημείο του σπιτιού, καθαρίστε το επί τόπου. Μόλις τελειώσετε το μπάνιο σας, σκουπίστε τα νερά και ανοίξτε το παράθυρο, για να φύγει η υγρασία. Με μικρές καθημερινές κινήσεις μπορείτε να γλιτώσετε δουλειές, οι οποίες, αν τις κάνατε μαζεμένες, θα σας φαίνονταν βουνό.

  • Τακτοποιήστε κάθε πράγμα στη θέση του

Μπορείτε να ορίσετε ένα σημείο για κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να βρείτε άμεσα αυτό που ψάχνετε, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο. Φροντίστε όμως, μόλις το χρησιμοποιήσετε, να το επιστρέψετε στη θέση του. Για παράδειγμα ορίστε ότι στο έπιπλο υποδοχής θα τοποθετείτε τα κλειδιά του σπιτιού και του αυτοκινήτου σας. Το περιβάλλον αποπνέει ηρεμία και οργάνωση, όταν δεν υπάρχουν σκόρπια πράγματα στο σπίτι.

  • Ζητήστε ένα χέρι βοήθειας

Υπάρχουν δύο εκδοχές! Η πρώτη είναι να σας βοηθήσει στο καθάρισμα ο φίλος ή σύντροφός σας, εφόσον συγκατοικείτε και μοιράζεστε τον χώρο. Θα χωρίσετε τις δουλειές ανάλογα ποιες «αρέσουν» περισσότερο στον καθένα, ώστε να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Στην περίπτωση που έχετε τα παιδιά, θα πρέπει να τους μάθετε από νωρίς να διατηρούν τον χώρο τους τακτοποιημένο. Μπορούν να βοηθήσουν τοποθετώντας τα ρούχα τους στα άπλυτα και μαζεύοντας τα παιχνίδια τους από το σπίτι.

Η δεύτερη εκδοχή είναι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία. Η πρώτη σας κίνηση θα είναι να οργανώσετε τα οικονομικά σας και αφού το κάνετε, μπορείτε να τον καλείτε μία με δύο φορές το μήνα, για να σας ξεκουράζει.

Συνοψίζοντας, αυτό που έχει σημασία είναι να μπείτε σε ένα πρόγραμμα αναφορικά στο καθάρισμα του σπιτιού σας. Το σπίτι σας δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, απλά να φαίνεται καθαρό και τακτοποιημένο κυρίως για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

en_GBEnglish (UK)