Εξοχική Κατοικία και Διακόσμηση

Χωρίς αμφιβολία χαρακτηριστικό γνώρισμα του Έλληνα, κυρίως δε του Νεοέλληνα είναι το ενδιαφέρον που δείχνει στην ποιότητα της ζωής του. Αναπόσπαστο στοιχείο για μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτής της ποιότητας αποτελεί και ο τρόπος με τον οποίο βιώνει τις διακοπές του. Από τον πιο μικρό ως τον πιο μεγάλο, όλοι ονειρεύονται την περίοδο των διακοπών τους, είτε είναι σύντομες είτε μεγαλύτερης διάρκειας, είτε αφορούν στο καλοκαίρι, είτε σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Έτσι ο καθένας από εμάς τις προγραμματίζει κατά τον τρόπο που επιθυμεί σε συνάρτηση με τον χρόνο του, τα ενδιαφέροντά του, τις οικονομικές του δυνατότητες και με πολλές άλλες παραμέτρους.

Στόχος λοιπόν πολλών, κυρίως των μεγαλυτέρων σε ηλικία είναι μετά την απόκτηση μιας κύριας κατοικίας και η απόκτηση μιας εξοχικής. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα θέρετρα της Ελλάδας υπάρχουν χιλιάδες κατοικίες, στις οποίες διαμένουν οι ιδιοκτήτες τους μόνο κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Εξοχικό στη Θάλασσα και Διακόσμηση

Μετά το πρώτο βήμα λοιπόν, που είναι η πραγματοποίηση του πολυπόθητου όνειρου, ακολουθεί το επόμενο, που είναι η διακόσμηση. Χωρίς αμφιβολία είναι κάτι που μας αφορά όλους, όταν πρόκειται για τον προσωπικό μας χώρο, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για τον χώρο που μας περιμένει η απόλυτη ξενοιασιά, ανεμελιά και χαλάρωση, αφού οι διακοπές μας είναι απόλυτα συνυφασμέμες με αυτές. Ωστόσο το στυλ της διακόσμησης, που θα επιλέξουμε, εξαρτάται από το αν το εξοχικό μας βρίσκεται στη θάλασσα ή στο βουνό. Επειδή λοιπόν είναι γνωστή η προτίμηση των Ελλήνων για τη θάλασσα και καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, θα αναφερθούμε στη διακόσμηση που αφορά στο εξοχικό κοντά στη θάλασσα.

Εσωτερική Διακόσμηση Εξοχικού

Ίσως κάποιος να αναρωτιόταν αν υπάρχει λόγος να δώσουμε βαρύτητα στην εσωτερική διακόσμηση ενός εξοχικού. Η απάντηση φυσικά είναι θετική και οι λόγοι είναι διάφοροι. Θα αναφερθούμε σε δύο από αυτούς.

Πρώτα απ’ όλα μια θερινή κατοικία στην Ελλάδα μπορεί να είναι ένας αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και για τον χειμώνα, για τους ευνόητους λόγους που αφορούν στο ήπιο κλίμα της χώρας μας και στο γεγονός ότι σε πολλά μέρη της πατρίδας μας η θάλασσα και το βουνό συνδέονται στενά. Και ο δεύτερος και κυριότερος, σε οποιαδήποτε κατοικία ο κύριος χώρος της και όχι το μπαλκόνι ή ο κήπος είναι αυτός που διαφυλάσσει την εσωτερικότητα και ιδιωτικότητα, που όλοι έχουμε ανάγκη.

Βασικοί Άξονες Διακόσμησης Σαλονιού

Θάλασσα και ήλιος! Αμέσως το μυαλό μας τα συνδέει με το φως, τη λάμψη, τη φυσική ομορφιά, τη γαλήνη, την ηρεμία, την απλότητα. Αυτό ακριβώς πρέπει να εκφράζεται και στον χώρο μας σε συνδυασμό με τη λιτότητα του καλού γούστου. 

Στον χώρο του σαλονιού λοιπόν, που συνήθως είναι ενιαίος  με την κουζίνα, αρχικά δεσπόζει η τραπεζαρία. Αν υποθέσουμε ότι μιλάμε για ένα συνηθισμένο εξοχικό, που τα τετραγωνικά του είναι περιορισμένα, ένα μέτριου μεγέθους τραπέζι που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει διαστάσεις, με τέσσερις καρέκλες και δύο τρία σκαμπό, για οικονομία χώρου είναι μια καλή επιλογή. Στα καταστήματα επίπλων Βαρυδήμου υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα τόσο από σχέδια όσο και από υλικά, που μπορεί να επιλέξει ο καθένας, ανάλογα με το στυλ που θέλει να δώσει στο σπίτι του και τις οικονομικές του δυνατότητες.

Το σαλόνι μπορεί να αποτελείται από μια γωνία, ανάλογα βέβαια με τη διαμόρφωση του χώρου. Φυσικά μπορεί να υπάρξουν πολλές προτάσεις, αλλά αναφερόμαστε στην πιο συνηθισμένη επιλογή. Μια γωνία λοιπόν άνετη και λειτουργική, που αν το ένα μέρος της γίνεται κρεβάτι και το άλλο λειτουργεί με αποθηκευτικές προδιαγραφές, σίγουρα θα ικανοποιήσει και πρακτικούς σκοπούς, όπως τη φιλοξενία και την εξοικονόμηση χώρου. Το αν έχει μοντέρνα στοιχεία, κλασσικά ή παραδοσιακά, αυτό έχει να κάνει με τις επιθυμίες του κάθε ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, όποιες και αν είναι αυτές, οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες για μια καλή αγορά είναι πολλές. Φυσικά ένα τραπεζάκι κομψό και λειτουργικό θα ολοκληρώσει αυτήν την επιλογή. Μια κουνιστή πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι, που συχνά υπάρχει, ή μπροστά από την τηλεόραση είναι επίσης μια όμορφη πινελιά, που δίνει ζεστασιά στον χώρο.

Επιλογή Χρωμάτων

Ένα ζήτημα που σίγουρα θα σας απασχολήσει είναι η επιλογή των χρωμάτων. Αν θέλετε να ξεφύγετε από το αυτονόητο γαλάζιο, που συναντάμε στα περισσότερα εξοχικά, μπορείτε να κινηθείτε σε απαλά παστέλ χρώματα που θα έχει ενδιαφέρον  να τα συνδυάσετε με τα λεγόμενα δροσερά χρώματα ή με το διαχρονικό λευκό. Φυσικά τόσο στην επιλογή του στυλ των επίπλων όσο και στα χρώματα που θα τα πλαισιώσουν, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ντουλάπια της κουζίνας, αφού αναφερόμαστε στην επίπλωση ενός ενιαίου χώρου.

Ωστόσο, όποια και αν είναι τα αισθητικά πρότυπα του καθενός, όποιες και αν είναι οι στυλιστικές επιλογές και οι οικονομικές του δυνατότητες, αυτό που έχει σημασία είναι το μεράκι και η αγάπη με τα οποία ντύνουμε τους αγαπημένους μας χώρους, που αποτελούν το καταφύγιο για εμάς και την οικογένειά μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish (UK)